טף – דגן קטן עם ערכים ענקיים

בזמן האחרון נדמה שכולם מדברים על טף (Teff).

הטף, שמקורו בצפון מזרח אפריקה, הוא הדגן הזעיר ביותר בעולם – אך אל תתנו למימדיו הצנועים לבלבל אתכם: מסתבר שבשקט בשקט, הפך הטף לאחד מהדגנים המבוקשים בעולם – לאחר שנכנס ב-1996 לרשימת “מזונות העל” של ארגון הבריאות העולמי וכיוון שממשלת אתיופיה הגבילה בצורה דרסטית את הייצוא של הדגן מחשש למחסור בשוק המקומי – מחירו הרקיע שחקים והוא החל להיסחר בשוק השחור.

התמזל מזלנו וממשלת אתיופיה התירה ייצוא טף לישראל, בשל הקהילה האתיופית המסורתית הגדולה שעדיין צורכת טף על בסיס קבוע – כך שניתן להשיגו בארץ במחירים שווים לכל נפש – רק שימו לב כי חנויות הטבע גובות מחיר גבוה פי 4 (!) מאשר במכולות ובמסעדות הפועלים המסורתיות של הקהילה האתיופית והאריתראית בדרום תל-אביב…

מה הופך את הדגן הזה למזון בריא? בראש ובראשונה ערכים גבוהים של מינרלים חיוניים (סידן, מגנזיום, ברזל) – גם בהשוואה למזונות מרוכזים אחרים ובניגוד לדגנים אחרים – הוא מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגופינו. הטף אינו מכיל גלוטן, משביע, קל לעיכול וניתן להשתמש בו כבסיס ללחמי מחמצת, במגוון מאכלים מסורתיים כמו דייסות והאינג’ירה: הלאפה האתיופית הלאומית החמצמצה (שמזכירה בצורתה ובמרקמה את הלחוח התימני), שעליה מסדרים מגוון תבשילי ירקות וקטניות.

אז איך מכינים אינג’ירה טעימה מהדגן הקטן הזה?

קודם כל – מחמיצים! מאכלים המכילים שמרים תעשייתים ומשפרי אפייה מתפיחים את העיסה אך לא יוצרים תהליך פירוק ותסיסה ראשונית – מה שגורר בד”כ הרגשת נפיחות, אי נוחות וקשיים בעיכול אך את עיסת המחמצת מכינים מקמח ומים בלבד (!) והתסיסה מתבצעת על ידי נבגים של שמרי-בר המצויים באופן טבעי בקמח – והם שמתחילים את פעולת ההתססה ו”חוסכים” לקיבה שלנו עבודה קשה…

למחמצת: מערבבים כוס של קמח טף עם כוס מים (יחס 1:1), מכסים במגבת ומשאירים את התערובת במקום חמים (אפשר מעל המקרר) למשך 24 שעות.

לבצק: מערבבים חצי קילו קמח טף וחצי ליטר מים (יחס 1:1), מוסיפים את המחמצת, מכסים במגבת ומעבירים למקרר למשך 12 שעות.

הקפידו להשתמש במים מסוננים ששהו מספר שעות בקערה – כיוון שהכלור שבמי הברז יפריע לתהליך התסיסה הטבעי

לאינג’ירה: מחממים מחבת non-stick על אש בינונית-קטנה, ויוצקים מעט מהתערובת הדלילה (אפשר להוסיף עוד מעט מים לקבלת מרקם של טחינה חלקה), מכסים במכסה עד שהתערובת מעלה אדים ונוצרות בועיות על פני כל שטח החביתית. הופכים וממתינים עוד כ-2 דק’ ואח”כ מעבירים לצלחת. אין צורך להשתמש בשמן כלל.

רוצים ליצור פנקייקים בריאים ללא גלוטן וללא סוכר? הוסיפו מעט מחית בננות ותמרים לתערובת…
אפשר להשתמש בתערובת זו גם ליצירת בלינצ’ס בריא ולמלאו בגבינת שקדים – מנה חגיגית ויצירתית לחג השבועות 🙂

מה אתם אומרים – הייתם רוצים להוציא את הלחם מהתפריט ולנסות את מאכל הפלא הזה?
בתיאבון! 😉

Share this post