מה הבעיה? פשוט לשנות!

בכל פעם שאני שומע את המשפט/עצה: “מה הבעיה? פשוט תתחיל!” אני מופתע מחדש: אמנם לחלקנו (בערך 5% מהאוכלוסיה) השינוי מגיע בקלות – קוראים ספר או מאמר, צופים בסרטון ולמחרת כבר כל הבית הפוך, המקרר נקי, נעלי הריצה מוכנות ואפשר לדרך חדשה. אך רובינו מתקשים לבצע שינוי חיובי בחיינו: כמה פעמים אמרת לעצמך “ממחר דיאטה!” או “מיום ראשון אתחיל לעשות ספורט כל בוקר!” וגם אחרי שהתחלת בתהליך של שינוי, נדמה שכל העולם פונה נגדך וקשה לך להתמיד בדרך עם כל הקשיים והאתגרים שעולים?

איך הופכים את השינוי לדרך חיים ונגמלים מההרגל לחזור אחורה לסגנון החיים המוכר (והלא בריא) ב-4 צעדים?

1. ערך ותגמול

כדי להצליח להתמיד בהרגל חדש – כדאי להעמיד אל מול עיננו את הרווח הישיר הצפוי לנו – במידה ונצליח להתמיד בו: האם אהיה בריא יותר בעקבות שינוי התפריט שלי? האם אוכל לנסוע לחו”ל אם רק אשתחרר מהתלות ברופאים ובזריקות? דרך נוספת היא לבדוק מהו ההפסד שאנו מסתכנים בו כל עוד לא שינינו את ההרגל המזיק (האם מצבי הבריאותי ידרדר אם לא אפסיק לעשן? האם אני מפסיד/ה כסף על תרופות וטיפולים כל עוד אני לא משנה את הרגלי האכילה שלי?). במקום להכריח את עצמכם, זה הזמן להבין למה כדאי לי להתחיל בתהליך, או למה לא כדאי לי להישאר במצב הקיים…

ככל שנמצא תגמול והפסד גדולים יותר כך הסיכוי שנצליח להתמיד בהרגל החדש יהיה גדול יותר!

2. מטרה נעלה

קחו דף ועט וכתבו את המשפט הבא באותיות מודגשות: המטרה היא אף פעם לא המטרה!”

אם חשבת שאתה רק רוצה לרזות כדי להוריד כמה ק”ג, נסה להסתכל הלאה – וכנראה שתמצא מטרה גבוהה יותר, כמו “להצליח ללבוש את החליפה הישנה שלי” ואולי מטרה יותר גבוהה כמו “להראות לעצמי שאני מסוגל” ואפילו “להיות מאושר…”

אם נמשיך להסתכל על אבני דרך קטנות בדרך, נשכח את התמונה הכוללת והמוטביציה שלנו עלולה לרדת תוך כדי התהליך. כדאי שנזכור שמעבר למטרה הקרובה ולפעמים זו הנראית קצת לא חשובה (“לא נורא שלא הלכתי היום 10 דק’ בבוקר, אתחיל מחר!”), יש מטרה גבוהה יותר – והאתגרים ה”פעוטים” שעומדים בדרך פתאום נראים חסרי חשיבות ופשוטים יותר למעבר…

ככל שהמטרה שלנו נעלה יותר, כך יהיה סיכוי שנצליח לעבור את המשוכות הקטנות בדרך להצלחה!

3. זיכרון

כמה פעמים אמרת שתבחר/י את המנה הבריאה בתפריט אבל בסוף הארוחה שמת לב ששוב פעלת בהיסח הדעת? גם אם אנו ממש רוצים לאמץ הרגל בריא יותר, יקח זמן עד שהוא יהפוך להיות טבע שני (כמה שנים לקח לכם לאכול לבד ללא עזרת ההורים? כמה שיעורי נהיגה לקחת עד שהפכת להיות נהג/ת מנוסה?). אנחנו יצורים מסתגלים, אך כל עוד ההרגל זר לנו, עלינו לתרגל אותו בצורה מודעת באופן קבוע כדי שהוא יקלט בזיכרון. כדי לתזכר את עצמנו לפעול על פי דפוס חדש, כדאי:

  • לקשור הרגלים ישנים ומוכרים להרגלים חדשים שאנו רוצים לאמץ (בכל פעם שאני מצחצח/ת שיניים אני עושה 5 כפיפות בטן!),
  • ליצור טריגר התנהגותי/ויזואלי/מחשבתי (בכל פעם שאני מתיישב או קמה מהכיסא – אני חושב/ת מחשבה חיובית אחת על עצמי או בכל פעם שאני רואה רכב אדום אני נושם 5 נשימות עמוקות כתרגיל להפגת מתחים)
  • לתכנת תזכורות קופצות (pop-ups) במהלך היום ביומן או בטלפון הנייד. אפשר לתכנן תזכורות ספציפיות לשעות ספציפיות עבור כל הרגל חדש שאתם רוצים לתרגל.

ככל שתהיינה לנו יותר תזכורות מסוגים שונים לתרגל פעילות חדשה, כך הסיכוי שנבצע אותה יעלה!

4. צעדים קטנים

כשההרגל חדש, לוקח זמן לאמץ אותו. ככל שהוא יהיה קל יותר או מהיר יותר לביצוע – הוא יהווה איום קטן יותר על ההרגל הישן והמוכר ולכן מומלץ לא להתחיל להצהיר הצהרות בומבסטיות (“ממחר אני רץ כל יום 20 ק”מ!” או “מהיום לא רואה יותר טלויזיה!”), אלא להתחיל בבחירת מטרה ריאלית שתוכלו לעמוד בה (“ממחר אני יוצא לפעילות גופנית 2-3 בשבוע ומתרגל ריצה רצופה של 2 דק’ ללא הפסקה”). ברגע שהצלחנו לשמור על רצף של הצלחות – אפשר להגדיל לאט לאט את גודל, עוצמת ומשך התדירות של ההרגל החדש.

ככל שהמטרה תהיה קרובה יותר – כך הסיכוי לכישלון יהיה נמוך יותר והפחד לביצוע ירד!

כדאי לזכור שהשינוי הוא לא רק אמצעי קוסמטי: אתם הופכים להיות השינוי עצמו, והשינוי אותו אתם בוחרים מעצב את האישיות הפנימית שלכם.

שינוי ארוך טווח איננו מאבק, אלא טפטוף איטי ועיקש של טיפות מים על סלע: הסלע אמנם יישחק עם השנים, אך הטיפות הנוספות כבר יקבלו את צורת הכלי החדש שנוצר ללא התנגדות.

רוצים שינוי בחייכם אבל לא יודעים כיצד להתחיל?

השאירו פרטים לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית
ללא עלות:

לקריאה והעמקה נוספת:

Share this post